Поредно дарение за албанския регион Мала Преспа, населен предимно с

...
 Поредно дарение за албанския регион Мала Преспа, населен предимно с
Коментари Харесай

Фондация Българска Памет дари медицинска апаратура и консумативи на болници

 Поредно подаяние за албанския район Мала Преспа, обитаем най-вече с българско радикално население, направиха доктор Милен Врабевски и неговата Фондация Българска Памет.

 

След като през 2020 фондацията подари на обл. Мала Преспа кола за спешна помощ, пожарна кола и високопроходим автомобил за обществен патронаж, в този момент дарението още веднъж е ориентирано към възстановяване качеството на здравното обслужване в района.

 

Този път обект на дарението са двата медицински центъра в региона в с. Пустец и с. Долна Горица, които с изключение на голямо количество консумативи от първа нужда, получиха още оборудвани чанти за незабавна помощ, два климатика, както и най-голямата нужда в района - професионален биохимичен анализатор за разчитане на кръвни проучвания.

 

“За да си създадат цялостни кръвни проучвания, досега хората в региона, които са най-вече възрастни и трудноподвижни, трябваше да пътуват до близкия огромен град. Биохимичният анализатор, който даряваме ще обезпечи тези потребности на локалните, като ще им разреши да вършат кръвните си проучвания в двата близки медицински центъра в региона - в с. Пустец и с. Долна Горица ”, споделят от екипа на Фондация Българска Памет

 

Фондация Българска Памет ще подари на медицинските центрове и два професионални апарата за кръвно.

 

Припомняме, че през месец август, още веднъж по самодейност и финансиране на Фондация Българска Памет, в с. Пустец, обл. Мала Преспа едни от най-изявените български лекари организираха безвъзмездни профилактични кардиологични прегледи на локалното население благодарение на съвременна инсталация.

 

Медицинският екип бе образуван от световнопризнатия български кардиолог проф. Иво Петров, а в границите на два дни бяха прегледани 220 индивида.

 

“Мала Преспа е един от най-бедните региони в Албания. Хората в деветте села в района нямат достъп до профилирана здравна грижа, а за 5000-те поданици в местността се грижат единствено двама общопрактикуващи лекари в два медицински центъра - в с. Пустец и с. Долна Горица. След визитата ни там видяхме от какъв брой доста консумативи и инсталация се нуждаят двете поликлиники и незабавно организирахме дарението, с цел да може час по-скоро локалните да получат това, от което имат най-спешна потребност. Призоваваме и българската страна да насочи взор към хората в Мала Преспа ”, допълват от Фондация Българска Памет.

 

Д-р Врабевски от години влага персонални средства в региони с българско население в Албания. Вече повече от 16 години той провежда и финансира просветителни семинари, които да събират младежите от България, Албания, Украйна, Молдова, Северна Македония и Сърбия на едно място, предоставяйки им достъп до кариерно развиване и професионална ориентировка в България, семинарни и други занятия с директни изгоди за тях във високотехнологичния XXI век. Обученията включват роботика, кибернетика, програмиране и други.

 

Д-р Милен Врабевски и фондация “Българска памет имат основна заслуга за инициирането и организацията на целия развой по признаването на българското малцинство в Албания през 2017 година – нещо, което коренното българско население в страната чака от 1934 година

 

През 2020 с финансиране на доктор Врабевски е ремонтиран водопроводът в с. Туминец, с помощта на което е възобновено 24-часовото водоснабдяване в две от деветте села в област Мала Преспа.

 

Благотворителните действия на фондация „ Българска памет в Албания не престават с обзавеждането и оборудването на учебна библиотека, учителска стая и съвременен компютърен кабинет в учебното заведение в Пустец. В момента в него се образоват деца от деветте села на общината.

 

След сигнал от доктор Врабевски и фондация „ Българска памет за неналичието на асфалтиран път сред албанското село с българско население Връбник и град Билища през 2021 година България отпуска бюджет за реконструирането му.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР